Misstänkt och trolig GVHd

Senaste dagarna har jag mått konstigt… Jag känner ganska så direkt när något inte stämmer och tecknen har smugit sig på en och en. Det började med magen i torsdags/fredags. Jag hade ont efter nästan varenda måltid och hela magen kändes i uppror. I söndags kl 05:30 vaknade jag med hemska kramper. Det kändes som att varenda inälva vred sig i attacker. Det pågick någon timme innan det lugnade sig och jag kunde somna om. Jag funderade på om det berodde på all mat jag ätit under helgen, medicinen mot infektionen (det står ju trots allt på bipacksedeln att den kan orsaka magkramper) eller om det ändå var GVHd. Under helgen har dessutom huden blivit värre och värre. Den kliar mer även om jag smörjer den och jag har blivit alldeles knottrig på överkroppen. Inga röda prickar som är klassiskt GVHd- tecken på huden, utan mer som att jag går runt med konstant gåshud. Slemhinnorna verkar inte heller riktigt vara i sitt essä och sedan i söndags så kan jag inte återfukta munnen ordentligt, jag är så torr så det praktiskt taget virvlar damm när jag pratar. Hinkar vatten och tuggar Extra för att försöka hjälpa salivproduktionen på traven. Ögonen är också torra så jag tar ögondroppar varje morgon och halsen är svullen och tjock. Utöver det är jag allmänt trött och hängig.

Ringde nyfiket Kerstin idag om mina provsvar och dom såg ganska så bra ut ändå!

2 okt 8 oktober  Intervall
Albumin 39 44 36-48
Kreatinin 69 61 <90
P-ASAT 1,26 1,19 <0,61
P-ALAT 1,9 2,08 <0,76
Leukocyter 4,3 4,3 3,5-8,8
Hb 107 114 117-153
Trombocyter 109 119 165-387
Neutrofila 2 2 1,6-7,5
Lymfocyter 1,4 1,5 1,0-4,0

Jag är glad över att Hb- värdet är så högt som det är och att trombocyterna har stigit. Däremot reagerade vi på att levervärdena fortfarande är höga. Kerstin sa dock att dom inte är oroväckande förhöjda, det är inget som levern kommer ta stryk av, men det är ett ganska tydligt tecken på GVHd… Vi gör inget åt det just nu för man vill se trenden. Är det lika högt nästa vecka och veckan efter det så börjar det bli dags att utreda. 
Magen känns mycket bättre idag och jag försöker att äta lugnt och i flera små portioner i stället för några stora. Tog initiativ att smörja in hela överkroppen med kortison också och det tyckte Kerstin var ett klokt beslut som jag ska fortsätta med. Skönt att man kan vara sin egen lilla sjuksköterska! 
I morgon åker jag upp till Norrland för att hälsa på min efterlängtade far. Jag har inte varit där någonting i år, hann inte riktigt med det innan jag insjuknade… Så  det ska bli helt underbart! Jag kommer att ha telefonkontakt med Kerstin och hålla henne uppdaterad om mitt mående och är det så att magen slår bakut igen och det håller i sig i 48 timmar så är det bara för mig att ta första bästa färdmedel till huvudstaden igen och läggas in.
Även om GVHd inte är särskilt trevligt att ha och göra med, och dessutom kan bli ganska problematiskt, så underströk Kerstin att det är bra mot cancern. Det ger liksom ett extra skydd mot återfall och är ett tecken på att donatorcellerna är starka!
Annons

En tanke på “Misstänkt och trolig GVHd”

  1. Håller tummarna för att du får vara med din fina pappa så länge du har tänkt dig! Krama honom från mig. Kram /kusin Eva

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s