Ett kapitel ur guiden till verkligheten

Jag analyserar och reflekterar över det som har varit väldigt mycket. Man kan inte ändra något i det förgångna och det är onödigt att ångra eller gräma sig över det som man inte kan göra ogjort. Däremot kan man njuta av fina minnen av upplevelser, använda sig av de erfarenheter som man har samlat på sig och kanske viktigast av allt – lära sig av misstagen.

Ända sedan jag var riktigt liten så har jag agerat först och tänkt sen, många gånger till mina föräldrars stora förtret och fasa. Jag är en kvinna som handlar efter hjärta och känsla i första hand. Infall och jag går för det mesta hand i hand. Hjärnans förnuft och eftertänksamhet kommer över mig efteråt. Det är då jag får ge mig själv en klapp på axeln över mitt kloka val, alternativt lite skamset skriva upp en ny lärdom av misstag i min bok kallad ”Hannas handbok om verkligheten” som finns tryggt förvarad i mitt hjärnbibliotek.

Nu tänker jag tillbaka på 2013. Nyårsafton närmar sig och med det ett avslut och ett avstamp. Den 31 december är i och för sig ingen speciell dag. Och när klockan slår 00:00 så sker ingen magi. Jag kommer inte slå upp mina gröna ögon den 1 januari och vara en ny människa, ha nya värderingar, annan stil eller ändrad personlighet. Inget av det som har varit kommer att suddas ut. Misstagen är fortfarande gjorda, mina blodvärden kommer vara desamma och kroppen minst lika trasig som dagen innan (beroende på hur mycket god skumpa jag firar in 2014 med så kanske jag till och med är ännu lite mer sliten). Men det är ändå skönt att vända blad. Jag tror att man behöver nya kapitel, även i vardagen. Vi människor mår bra av att städa och rensa ut gammalt ur våra hem ibland, och lika viktigt är det att göra de i våra liv.

Vilka vänner får dig att må bra som du vill värna om? Vilka kan du vara utan och vilka önskar du återuppta kontakten med? Vad får dig att må bra som du vill göra oftare? Vad får dig att må dåligt som du kanske vill göra mer sällan eller helt sluta med? Vad för typ av person vill du vara och hur vill du bli sedd? Jobba mot de egenskaper som du uppskattar hos andra och uppmärksamma de beteenden som du inte gillar hos dig själv. Dessa kan du jobba bort om du blir medveten om dom.

Vill man förändra något så är det skönt att ha en ”Dag 1” att börja räkna från. Det första klivet framåt. Det första trappsteget uppåt. Startskottet.
Det kan förstås vara när som helst på året men jag tycker att nyårsafton känns ganska lämplig. Det är i alla fall min stora städdag. Jag dyker in i min skrubb redan några dagar innan för att hinna bli klar. Eftersom jag på grund av lite väl snabba handlingar i bland samlar på mig ganska många…. misstag vill jag inte säga, det ger så dålig smak i munnen… men insikter, så har jag ganska många saker och delar i mitt liv som jag går genom. En del sätter jag på pränt för att inte glömma bort. Däribland mina drömmar, önskningar och mål.

Sedan måste jag också säga att en så enkel sak som att få ändra presens till imperfekt, nutid till dåtid, gör stor skillnad för psyket. Det känns faktiskt mer avlägset och skönare att få säga ”förra året fick jag återfall i cancer” än ”i år fick jag återfall i cancer”. Jag vänder blad och startar snart ett nytt kapitel.

Annons

En tanke på “Ett kapitel ur guiden till verkligheten”

  1. Inspirerande! Jag ska verkligen fundera på vad jag vill göra mer av under 2014 och vad jag ska dra ner på eller helt ta bort. En sak vet jag i alla fall att jag vill göra mer av i sommar: Gräva i trädgården och fixa med veden. Men även andra saker för att lagra upp energi och eliminera energitjuvar!
    Hoppas du får en jättefin nyårsafton och en bra start på nya året!
    Kramar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s