För den som är lika intresserad av kroppens egna siffror som jag

När jag lägger upp mina blodvärden här på bloggen, eller ringer Kerstin och frågar om dom, så väljer jag alltid ut de jag är mest nyfiken på just då. Faktum är att det är en mycket större mängd prover som tas, men de är rätt ointressanta från den punkt där jag nu står. Så här såg mina blodprover ut för två veckor sedan, den 17 september, samt i tisdags den 2 oktober. De som inte ligger inom intervallet har jag rödmarkerat:

17 sep 2 okt Intervall
Albumin 39 36-48
Kreatinin 69 <90
P-ASAT 1,26 <0,61
P-ALAT 1,9 <0,76
Leukocyter 2,7 4,3 3,5-8,8
Hb 104 107 117-153
Trombocyter 107 109 165-387
Neutrofila 0,5 2 1,6-7,5
Lymfocyter 1,4 1,4 1,0-4,0
Magnesium 0,76 0,79 0,70-0,95
 • Albumin är ett protein vars jobb är att hålla kvar blodets vätska i blodkärlen. Har man brist på det, till exempel vid undernäring, så ökar mängden vätska i andra organ vilket kan leda till en svullen mage. Tänk på hur de undernärda barnen i Afrika ser ut…
  Det är ett prov som jag bara tar lite då och då. Jag blev extra nyfiken på detta nu efter att ha pratat med ”Nyckelpigan” i tisdags. I och med hennes GVHd i tarmarna så har albuminet kraftigt sjunkit och jag ville därför kontrollera hur mitt ser ut, men precis som de tidigare jag har sett så är det inom intervallet. Phew…
 • Kreatinin mäts för att se så att njurarna fungerar som de ska. Det är en restprodukt som bildas i musklerna och som kroppen gör sig av med genom att först utsöndra i blodet, sedan passerar det njurarna. Om dessa fungerar normalt så skjutsas kreatininet ut via urinen. Men om man har en nedsatt njurfunktion så ansamlas det och man får ett högt kreatininvärde i blodet. Däremot påverkas det lätt av om man har en högre ålder, mycket muskelmassa eller om man precis har ätit kreatininrik mat som kött. Så det är inget helt säkert värde, mera en hint. Inget av detta stämmer in på mig, däremot tar jag kreatintillskott när jag har varit ute och sprungit för att få bättre prestation och återhämtning, så jag vill ha lite koll på att mitt värde inte sticker i väg på grund av det.
 • P-ASAT & P-ALAT är två levervärden som mäter mängden enzymer i levern. Dessa ökar när levern får jobba mycket och hårt, till exempel vid vissa sjukdomar, intag av diverse mediciner och mycket alkohol eller narkotika. Som jag genant erkände i mitt förra inlägg så är båda mina värden ganska mycket förhöjda och det beror kanske på min lite alltför roliga kväll för några veckor sedan… Återstår att se nästa vecka. En genomgående varningssignal på höga värden är trötthet. Den kan jag skriva under på!
 • Leukocyter är samlingsnamnet på dom vita blodkropparna (själv kallar jag dom för armén) som slåss mot infektioner och bakterier. Dom jobbar både innanför och utanför blodkärlen och delas upp i en mängd mindre grupper utifrån arbetsuppgift. Armén har förökat sig senaste två veckorna för att kunna attackera fienden (urinvägsinfektionen) vilket är helt naturligt. Och eftersom dom var för låga för två veckor sedan så har dom hamnat inom intervallet nu och förhöjningen är inget som oroar.
 • Hb, antagligen det mest ”kända” blodvärdet. Hemoglobin. Röda blodkroppar, ett järnhaltigt protein, som transporterar syre till alla kroppens organ. Behövs inte förklaras så mycket närmare just här. Jag har inte haft ett normalt värde sen jag fick cancer, så att det ligger på 107 nu är för mig är ganska så bra och jag känner inte av det särskilt mycket. Har vant mig så vid symptomen på låga värden.
 • Trombocyter är de små blodplättarna som koagulerar blodet och reparerar skador. Kroppens egna små hantverkare. Mina har varit underbemannade länge och resultatet har blivit blåmärken som tar lång tid att läka. Men det är inte någon kraftig brist jag har, så än behöver jag ingen transfusion.
 • Neutrofila och Lymfocyter är två grupper inom armén.
  Neutrofila ansvarar för att skydda kroppen mot bakterier genom att äta upp dom. Det var som bildas vid sårläkning är döda neutrofila som har stupat i kriget.
  Lymfocyterna tar hand om infektioner och andra främmande element som inte de neutrofila hanterar. De delas delas upp i tre grupper kallade B-celler, T-celler och NK-celler. B-celler och T-celler är de absolut största grupperna. NK-celler (Natural Killers) är sällsynta och nämns sällan. Lite tråkigt att vi inte har så många av dom eftersom dom är vårat främsta försvar mot exempelvis cancer… (Note to self; kan det vara det som hajar har mer av?”). Som jag nämnt tidigare så sitter min cancer i B-cellerna. Den gruppen har muterat och blivit förrädare…
  Av samma anledning som jag beskrev om de totala vita blodkropparna (leukocyterna) så är det inte så konstigt att även de här värdena har stigit sedan 17 september. Inget oroväckande, mest skönt att dom ligger inom intervallet.
 • Magnesium var det sista värdet som jag frågade om. Jag har velat hålla koll på det eftersom jag fick en så pass kraftig brist på grund av alla mina mediciner i somras så att jag fick gå med droppställning 5 timmar om dagen i veckor bara för att få i mig magnesium intravenöst. Nu har det däremot legat inom intervallet senaste tiden, antagligen för att jag har trappat ner på alla mediciner så kraftigt, så nu börjar det här värdet bli ganska ointressant.
Jag vet inte vad andra anser, men jag tycker att det här är OTROLIGT fascinerande, intressant och häpnadsväckande. Vi går omkring och bär på det mest komplexa maskineriet som existerar och varje sekund, dygnet runt, hela livet så pågår fullt arbete inom oss. Jag suger åt mig av alla detaljer och helt naturligt så har mitt intresse för speciellt blodsystemet vuxit enormt och jag delar gärna med mig av de kunskaper jag har! Om det är någon som har frågor, funderingar eller åsikter så svarar jag gärna eller tar reda på.
Annons

En tanke på “För den som är lika intresserad av kroppens egna siffror som jag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s