Jag har tjänat för mycket senaste året (?)

Som många redan vet så är det kostsamt att vara sjuk. Man behöva resor från och till sjukhus, läkarbesök, inneliggande vård, specialkost, mediciner, hjälpmedel etc.

När man är sjuk en längre tid, vi pratar då flera månader, och så pass att man faktiskt tvingas vara heltids- sjukskriven, så går det inte att hymla med att ekonomin blir lidande. Vardagsinköpen stramas åt, prioriteringarna blir hårdare (och tråkigare), plånboken tunnas ut mer och mer. Och spargrisen ska vi inte ens prata om… den mår inte bra helt enkelt.

Så här ser min pluring- nasse ut idag.
Ingen vacker syn…

Vi har det ändå otroligt privilegierat i Sverige. Jag är så tacksam för att det är i detta land som jag vårdas. Så otroligt mycket hjälp man får med det ekonomiska i form av olika högkostnadsskydd, skattebetald vård och bidrag. Jag kommer att ägna ett helt inlägg sen åt att hylla välfärden, för trots att vi har flera stora brister i systemet så har vi kommit längre än många andra länder.

MEN, i detta inlägg vill jag gnälla. Det handlar nu om de fondmedel som man har rätt att ansöka till som cancersjuk.

2013 skickade jag in en ansökan till Cancersjukas Riksförbund men fick som svar att dom har ”ansökningsstopp tillsvidare”. När jag i år upptäckte att det fortfarande stod samma sak på deras hemsida så ringde jag. Det svar jag fick var att dom minsann hade haft ansökan öppen under några tillfällen 2013 men att jag måste ha missat varje gång. Jag frågade då om jag kunde få något slags besked om när dom tar emot ansökningar nästa gång men svaret blev ”jag vet inte när det kan bli, håll koll på hemsidan”. Jag har gjort det nu under tre månader men utan lyckat resultat. Jag ger upp.

Jag skickade även in en ordentlig ansökan med samtliga blanketter som krävdes till CancerhjälpenDet svar som jag fick av dom löd ”du har för hög inkomst.” Jag skrev ett förtvivlat och förbannat inlägg om detta den 17 juli 2013. Här är en direktlänk: Dag +48: Cancerhjälpens idiotregler. Kontentan var att dom enbart dömer efter inkomstdeklarationen och jag hade insjuknat vid ”fel” tidpunkt på året och hade därför bara deklarationen från innan mitt återfall att visa upp. Trots att jag skickade med läkarintyg och kopior på utbetalningarna från Försäkringskassan så valde dom att se det som att jag jobbade heltid med full lön och därför inte hade rätt till ekonomiskt stöd. Nu har jag skickat in en ny ansökan, ett år senare, med en deklaration som kan intyga att jag haft låg inkomst senaste året. Spännande att se deras svar. Illa bara att man ska behöva vara sjuk ett år innan man kan få hjälp…

Den tredje fonden jag ansökte till var Kuratorskliniken Huddinge. Deras svar förra året var precis som Camcerhjälpens; ”för hög inkomst”. När jag skickade in årets deklaration så fick jag svar i förra veckan: ”Fondmedelansökan avslås enligt riktlinjer för hög inkomst”. Jag trodde inte mina ögon… Kände mig tvungen att ringa och ifrågasätta, även om jag redan hade tappat ork att fortsätta försöka. Den kvinna jag pratade med påstod att jag har för hög inkomst även med den heltids- sjukskrivning som jag har. Tydligen kan man inte ha någon ersättnings från Försäkringskassan överhuvudtaget för att kunna få hjälp av deras 3.000:-/år… Och hur tusan ska man då få vardagen att gå ihop undrar jag? Besviken men less på att ens försöka diskutera vidare så tackade jag för mig med ironi i rösten och la på.

Att det ska vara så svårt att få fondbidrag trodde jag verkligen inte. Är det inte just precis det här som pengarna är till för?! Nu har jag tur som inte behöver svälta, men det finns cancersjuka ensamstående med barn som ska försöka få ekonomin att fungera. Stackars människor säger jag bara.

De som jag vill lyfta fram och hylla är Ung Cancer! Jag skickade in samtliga handlingar och blev varken ifrågasatt eller avslagen. Dessutom stödjer dom inte bara cancersjuka utan även anhöriga som kanske behöver ekonomisk hjälp för att kunna ha råd med terapi. Fantastiskt.

Till dig som precis insjuknat; det är ändå värt ett försök att skicka in ansökningar, men räkna med att det kan bli långdraget och en del diskussioner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s