Siffror och piller

Gillar du siffror, tal och nummer? Jag gör! Det beror såklart lite på vad siffrorna symboliserar.

 • Antal gånger jag sprungit maraton – ja! Jag är stolt över det.
 • Min ålder – ja! En kvinna i sina bästa år, so far. 
 • Antal dagar kvar till semester – ja! Snart flyger jag tillbaka till Malta. 
 • Min ekonomi – not so much. Vi kan väl nöja oss med att konstatera att min plånbok är en lättviktare och spargrisen är på svält och kraftig undernärd…

Men de värsta siffrorna i mitt liv just nu är… *trumvirvel*… mina piller! Inte så otippat kanske?

Några personer har nyfiket frågat ”hur många tabletter per dag tar du?”. Sanningen är den att jag inte vet själv säkert. Under söndagens vanliga dosering inför kommande vecka så kikade jag på detta eftersom jag själv blev nyfiken på i vilken grad jag förgiftar mig själv varje dag.

Så här ser det ut:

Totala antalet ordinerade mediciner på min lista är för närvarande 29 stycken. Detta ändras däremot från vecka till vecka så imorgon kan det plötsligt vara någon mer eller mindre.
Av dom tar jag 17 stycken dagligen och på regelbunden basis.
11 stycken har jag ”vid behov” som det så tjusigt heter, och det blir lite då och då under veckorna beroende på hur jag mår.
1 liten rackare är ordinerad men ännu inte insatt. Vet inte vad vi väntar på riktigt.

Men, det tar inte slut med siffror här. Det är tyvärr inte så enkelt att jag tar en tablett av varje om dagen… Om det ändå vore så! Det är inte ens så att alla ska tas varje dag. En ska jag ta bara måndag & fredag. En annan ska jag ta onsdag & söndag. Tack och lov att jag inte har kvar någon antibiotika som jag var tvungen att ta på fastande mage och exakt med 8 timmars mellanrum. Med mina övriga mediciner innebar det ett tablett- intag 6 gånger om dagen.

Okej. Paus. Blir du trött i huvudet nu av alla nuffror? Föreställ dig mig då som lever med detta dagligen, 24-7, och måste ha koll konstant. Jag får inte missa något för det kan ställa till problem. Inte konstigt att jag är snurrig och blir knäpp i huvudet emellanåt… Nu fortsätter vi.

Vi räknar dom dagar som jag har en fast mängd tabletter. Inga ”vid behov” och inte de som tas 2 gånger i veckan. Inte heller de dagar jag måste ta lite extra eller kanske klarar mig utan någon Alvedon eller så. Ren standard. Kan du gissa antalet faktiska små piller i min dosett?
31. Motbjudande, inte sant? Det är i alla fall den ”magiska” siffran. Kunde du tippa rätt? 
På detta så petar jag ner några vitaminer, mineraler och mjölksyrabakterier. Totalt 4 tabletter till per dag. Men dessa fyra är mina små vänner och jag tar dom för psykets skull. Jag inbillar mig att dom stöttar mig lite åtminstone.  Kanske är det inte så konstigt att jag har tre dosetter för att få plats med allt?

Sedan har vi ju hjälpmedlen som inte går ner i dosetten men som är nödvändiga dagligen och flera gånger om dagen. Till dessa räknar jag bl.a. ögondroppar och mun- gel för att motverka mina torra slemhinnor. Utan dessa får jag väldigt ont.

Barnen jag passar emellanåt såg en kväll när jag slängde in hela middagsdosen i munnen och svalde med en liten klunk vatten. Förundrade, imponerade och med stora ögon frågade dom hur många jag kunde ta samtidigt. Jag tror att mitt rekord ligger någonstans mellan 15-20 tabletter. Det beror ju såklart lite på hur stora tabletterna är. Jag är ganska mallig ändå! Även om det inte är någon cool talang direkt. Men barn är väldigt lätta att imponera på.

Nu har jag svarat på ännu en återkommande fråga. Det här är inte så en medicinlista vanligtvis ser ut 2 år efter en stamcellstransplantation. Några andra som jag har pratat med i samma fas har inga tabletter kvar och har inte haft på ett tag. Men när man åker på så mycket komplikationer och otrevligheter som jag så kan det dessvärre resultera i det här. Jag försöker skriva och prata om det på ett lättsamt sätt, men egentligen bekymrar det mig enormt. Hur mycket mer kemikalier klarar min kropp av innan något organ slutar fungera?..

2. 4. 1. 5. 2. Och oändligt.
Det är mina siffror från idag, vill avsluta med dessa då det är några exempel på nummer som kan göra mig glad en vanlig dag:

2 – antal timmar som jag var ute i solen.
4 – antal chokladbitar som jag har avnjutit.
1 – antal portioner glass som jag har svalkat febern med.
5 – antal uppskattade samtal som jag har haft.
2 – antal timmar kvar (max) innan jag ska krypa ner under mitt varma täcke och sluta ögonen.
Oändligt – mängden kärlek och stöd som jag får


Fundera över dina glada siffror från dagen innan du somnar.
Sov gott.
Från mitt sovrumsfönster.

Annons

En tanke på “Siffror och piller”

 1. Godmorgon gumman, så kul att läsa och jag har nog aldrig tänkt i siffror men någon gång ska vara den första…
  2: antal barn, systrar och syskonbarn
  5: antal ljuvliga barnbarn
  61: min ålder och är relativt frisk
  3: den första ljuva vårmånaden
  Du har så rätt, man kan komma på hur många siffror och händelser som helst. Puss och jag följer dig med spänning

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s