Om hajar och cancer

I lördags var jag på Haga Ocean, trots feber och hängighet. Fick det besöket i present av en av de närmaste personerna i mitt liv redan i höstas, men då åkte jag ju på flertalet infektioner som satte stopp. Var rädd att jag inte skulle orka ta mig dit i lördags heller, vi har redan fått boka om det här besöket så många gånger, men trots att jag inte var fysiskt på topp så njöt jag av dom timmarna som vi var där och det fick mig på mycket bättre humör! Personen i fråga råkar känna till min stora kärlek till hajar och tidigare har vi varit på Aquaria ute på Djurgården vid några tillfällen. Där finns det dock bara två små hajar, den enorma vattentanken som finns på Haga Ocean är mycket större och rymmer många fler.

Fascinationen för hajar började av en slump när jag i tidig ålder råkade höra talas om att hajar inte kan få cancer. Jag blev nyfiken och försökte ta reda på mer. Ju mer jag läste om dessa mäktiga varelser, desto mer förälskad blev jag. Dom är respektingivande, vackra, ståtliga och fängslande. Det jag har fått lära mig nu är att dom visst kan få cancer, men deras immunsystem är så enormt starkt och bra så att dom kan stöta bort till och med de mest elakartade tumörer. Dom får alltså cancer, men dom dör inte av det. Jag är ganska så säker på att svaret till gåtan om cancer kan finnas hos hajarna, eller åtminstone en lösning till ett botemedel. Kunskapen om deras effektiva immunförsvar har människan haft länge, men vi har inte forskat tillräckligt mycket i ämnet för att veta hur vi ska använda oss av den.

På 1970- talet började man tillverka och sälja tabletter av hajbrosk samt hajleverolja. Helt idiotiskt eftersom det innebar massmord på ett djur som redan var förföljt tack vare filmen ”Jaws”, vilken skrämde folk till att tro att hajar lever av att jaga människor. Många scener ur den filmen är dessutom ren fiction. Det finns inga hajar som hoppar upp på båtar för att kunna hugga sig en människa. Till exempel. Men många gick på detta och jakten på hajar var ett faktum. Ca en tredjedel av världens alla hajarter riskerar idag utrotning. Horribelt. Tänk om lösningen till cancer finns där och vi missar den?

När jag fick veta att vaccinet mot svininfluensan innehöll hajleverolja så bojkottade jag den. Med min sedvanliga otur så åkte jag naturligtvis på den influensan. Jag var totalt utslagen i 10 dagar, men inte för en sekund så ångrade jag att jag inte hade vaccinerat mig. Senare dök det ju även upp flera fall av allvarliga biverkningar av vaccinet så det stärkte ju bara min säkerhet i att jag hade valt rätt. Men framförallt så kändes det bra att inte ha varit bidragande till utrotningen.

Det jag har gjort i väntan på att forskarna ska komma längre är att tatuera in en liten haj. Placebo är en av de mäktigaste och mest effektiva medicinerna som finns och min placebo är min lilla haj. Den skyddar mig. Inte från att få cancer uppenbarligen men hittills från att dö av den.

En av alla böcker inom ämnet som finns att köpa

Annons

9 reaktioner till “Om hajar och cancer”

 1. Perfekt. Jag har Alva och Theo den 15 februari och tänkte gå då. Om du kan så bjuder jag gärna med en barnvakt:) puss

  Gilla

 2. Du om någon vet vad jag pratar om 🙂 Vi borde ha en hajkväll snart igen, jag har några häftiga filmer och så kan vi dela kunskap!
  Det är så tråkigt att dom här mäktiga varelserna fått en mördarstämpel… Herregud, elefanter dödar fler människor på ett år än vad hajar gör! Och nyliga studier visar att hajar aldrig attackerar en människa när dom inser att det faktiskt inte är en säl. Möjligtvis tjurhajar, dom är så aggressiva, men det är ju bara en enda art av 400-500! Och det är extremt få fall av dödliga attacker jämfört med de fall då hajar ”naffsar” på människor för att se om det är ätbart och sen simmar vidare när dom upptäcker att det inte är det…
  Jag tror verkligen att dom simmar runt med ett svar på cancer, och det får vi inte fram genom att skända, tortera och döda dom.

  SÅ glad att ha träffat en kvinna med samma haj- passion som jag! ❤ Go Team Shark!

  Gilla

 3. Ja det var tack vare Tommy som vi lyckades komma i väg till slut 🙂 Och som sagt, jag rekommenderar det varmt! Ta med Alva, Theo och Jonathan. Dom kommer älska det. JAg följer gärna med igen som en extra barnpassning! Puss

  Gilla

 4. Nu följer en kommentar från din kära vän i Team Shark, inte helt oväntat ; )
  Jag älskar att du lyfter fram allt positivt med hajar och avdramatiserar tanken om dem som mördarmaskiner. Hajar, precis som alla andra djur, måste äta och försvara sig. Men vad få inte vet är att hajar, genom vattnet, kan känna vilken i flocken som är svagast och väljer att attackera denne. På så vis blir de starkaste individerna i flocken kvar och kan föröka sig. Fascinerade! Tycker all form av djurplågeri är hemsk och bara för att folk är rädda för hajar så betyder inte det att dessa inte har känslor eller fyller nån funktion. Vi kan lära oss massor av alla djur inklusive hajar. Go Sharks!
  Puss o kram från Becca 'co-founder of Team Shark'

  Gilla

 5. Så roligt att det äntligen blev av!! Lät så bra när du berättade så jag ska också pallra mig dit. Tänk om hajarna simmar med lösningen mot cancer……. Puss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s