Jakten på D och att sola smart!

Hurra, idag har det äntligen varit lite mer sommarväder i Stockholm! Visst har vi haft en märklig start på sommaren hittills?.. Schizofren väderlek. Igår svängde det mellan sol, starka vindar och regn varje kvart kändes det som. Och så kyligt som det varit hittills? Huvaligen.

Jag är en person som påverkas otroligt mycket av mörker och har svårt för vintrarna. Egentligen borde jag nog inte bo så här långt norrut i världen utan närmare ekvatorn. Jag boostade med d-vitaminer även innan jag fick återfallet, speciellt under vinterhalvåret, och liksom så många andra ny-transplanterade så får jag nu det regelbundet i form av Calcichew. Men det är för lite. Via dom tabletterna får jag i mig 400 IE/dag, max. Kroppen har svårt att ta upp d-vitamin som tillskott. Bäst är solens strålar som gör att kroppen producerar sitt egna d-vitamin.

Rekommenderat dagligt intag är 400 IE men det är satt väldigt lågt av säkerhetsskäl. På tok för lågt om du frågar de flesta forskare. Man kan utan vidare få i sig upp till 10 000 IE/dag utan att det blir för mycket. När det gäller den egna produktionen så är kroppen ”mättad” vid 10 000 IE och upphör då. Man kan alltså aldrig få överdos av D-vitamin i solen. Det räcker med att du sitter i solen i 10 minuter så får du cirka 1 000 IE av den bästa sorten! Att sola en liten stund om dagen är alltså väldigt nyttigt. D-vitaminbrist leder till många sjukdomar – däribland cancer. En studie som Karolinska institutet varit med att genomföra bland 29 000 kvinnor visar att de kvinnor som inte solar alls har dubbel så hög dödlighet i jämförelse med de kvinnor som solar. Lite motsägelsefullt eftersom man hela tiden matas med information om att ”solens strålar dödar” och att löpsedlarna varje sommar fylls med rubriker som ”Så skyddar du dig mot solen” och ”Så här upptäcker du hudcancer”.
Men som med allt – lagom är bäst. Sola måttligt och med sunt förnuft!

Jag är skadad på många sätt av den strålbehandling som jag fick förra våren. Det som tog mest stryk var huden… Efter strålbehandlingen så förklarade man för mig att jag fått en andra gradens brännskada. Under förra sommaren var det därför extremt viktigt att jag inte vistades i solen alls. Solskyddsfaktor 50 gällde även i skuggan. Det var inte så kul att gå fullt påklädd med långärmade tröjor, byxor och solhatt ovanpå den varma peruken när det var 25 grader kan jag upplysa om…

I år har huden hunnit läka en hel del men jag har fortfarande en högre benägenhet att utveckla malignt melanom (hudcancer) än någon som inte har strålats. Jag uppmanas att vistas i solen för d-vitaminets skull, det är nämligen viktigt för immunförsvaret också, men jag är såklart fortfarande mycket försiktig och skyddar mig. Ofta med två olika solskyddsfaktorer och alltid minst 25.
Att smörja in sig bör ju alla göra, oavsett om man strålats eller inte. Har du en gång fått hudcancer så kommer du inte kunna vistas i solen någonsin igen. Det är inte värt det. Spela inte med livet som insats.

Jag tycker att man ser fräschare och friskare ut när man har lite färg på kroppen. För dig som har svårt att bli brun eller inte kan vistas i solen av olika anledningar så rekommenderar jag BUS – Brun Utan Sol. Jag har fått frågan flera gånger senaste månaden om jag har solat mycket eftersom jag är ganska brun, men det är inget pressande i timmar under farliga UV-strålar eller nötande i solarium som ligger bakom. Jag försöker sitta i solen en liten stund när den väl har tittat fram senaste tiden men utöver det använder jag Clarins som jag kan rekommendera!

Tänk på att du kan bränna dig även gråmulna dagar. Solens strålar tränger genom moln och vissa tunnare kläder.
Njut av sommaren men var rädd om dig och sola sunt ❤

Annons

En tanke på “Jakten på D och att sola smart!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s