Amandas historia

Jag vill bredda min egen kunskap om andra cancerdiagnoser, samt visa att mycket av det som rör sig i huvudet när man får ett cancerbesked är ganska lika. Därför har jag frågat en av mina vänner med trippelnegativ bröstcancer om hon orkar och vill dela med sig av sin historia. Den är ny, hon har precis dragits in i sitt eget krig. Men hon är modig och öppen och hon skickade mig en text som så bra beskriver hennes 2 senaste månader. Så bra som man nu med ord kan beskriva hur tankarna går när livet slås i bitar. Här är hennes historia ❤ /Hanna


https://www.cancerfonden.se/om-cancer/brostcancer


Jag heter Amanda, och jag är 28 år ung och bosatt i en Stockholmsförort. Mamma till två barn. Jobbar som undersköterska. Jag är nog rätt vanlig. Sticker inte ut mer än någon annan.

Jag är som vem som helst.

received_101552917694359631206335194.jpeg
Så här ser jag ut idag, med en peruk som så bra som möjligt liknar mitt hår som föll av.

Men i hela mitt liv, så länge jag kan minnas har jag gått runt med känslan att något stort ska hända. Minns att jag många gånger sa ”det känns som att jag väntar på något”. En naiv idé att en dag kommer det hända nåt stort, som förändrar allt.

Jag gick dessvärre och förväntade mig något storslaget och livsomvälvande, som att miljonerna plötsligt skulle ramla ner i famnen på mig, eller att jag en dag skulle bli världskänd för något spännande.

Det skulle bli flådigt och storslaget och förändra livet till det bättre.

Den där känslan att snart, snart kommer det hända JUST MIG, snart är det min tur.
Givetvis så började jag med åren inse att miljonerna inte kommer dyka upp bara sådär. Det stora genombrottet kommer inte. Och jag var okej med det. Jag har min familj, jag har ett jobb och ett hem.
Men jag har ändå aldrig kunnat skaka av mig känslan att jag väntar på något.
Jag fattade ju som sagt att jag inte skulle bli en världskänd multimiljonär, bli ingift i kungafamiljen, eller komma på botemedlet för cancer direkt. Så vad väntade jag på? Varför har den känslan följt med mig hela livet?

Så kom dom. De tre små orden som stannade tiden, flyttade på berg och vände upp och ner på solen.

”Du har bröstcancer.”

Två veckor tidigare hade jag upptäckt en utbuktande knöl på undersidan av vänster bröst (kl 6). En rund och hård kula, ca 2 cm. Dagen innan hade jag gjort en mindre operation, och jag kunde svära på att knölen inte funnits där innan. Min pojkvän instämde, med tanke på hur stor och ytlig den var så skulle han ha känt den också om den suttit där länge. Jag tänkte att det bara var någon körtel som svullnat upp efter operationen. Knölen fanns ju faktiskt inte där igår.

Första mammografin
Första mammografin. Ännu ovetande.

Eftersom att jag är en relativt klok kvinna så kontaktade jag vårdcentralen någon dag senare.
Fick komma dit direkt, läkaren kände och bekräftade knölen, mer än så kunde hon ju liksom inte säga, men hon remitterade mig till mammografi, som jag blev kallad till någon vecka senare.
Mammografin visade inte så mycket, men sköterskan sa att det såg ut som en godartad bindvävsknuta, dom var inte farliga och man gör oftast inget åt dem. Men på ultraljudet hittade hon något i armhålan också. En mörk fläck syntes på skärmen. Biopsi togs på båda dessa för att säkerställa att det inte var nåt fuffens med dom.
Jag förklarade att jag nyligen opererats, och att det kanske var svullna körtlar, och hon sa att det var mycket möjligt, och att jag inte skulle oroa mig. Det gjorde jag inte. Inte alls. Var på gott humör. Reagerade inte på att stämningen i rummet förändrades totalt när knölen i armhålan upptäcktes.
Helt plötsligt blev de två glada gulliga kvinnorna som utförde undersökningen på mig väldigt tysta.
Sköterskan som nyss varit jätteglad såg nu väldigt sammanbiten ut. Hon tittade inte på mig, utan fokuserade enbart på det hon höll på med.
Hon kom tillbaka med ett papper med en tid för provsvar på Karolinska den 12 december, veckan därpå. Fortfarande lika sammanbiten. Och jag min blondin reagerade inte ett dugg på detta. Jag skrattade och skojade. Gick därifrån, ringde min kille och sa att allt gick bra. Sen fortsatte jag med mitt liv som om inget hade hänt.

På jobbet under veckan ”skämtade” jag till mina kolleger om att jag säkert hade cancer, ha ha ha, men innerst inne trodde jag inte att jag hade det. Det händer inte mig. Det händer andra. Jag har aldrig varit sjuk, jag är ung och stark, det skulle aldrig hända mig.

Tills det hände.

Jag åkte in själv till KS den 12 december för att få provsvaren. Stressad då jag hade bråttom till jobbet. Tyckte det var lite märkligt att de inte bara skickade hem svaret i ett brev, det var ju bara en knuta.

Porten
Inopererad port a cath

Till slut fick jag komma in, och läkaren började prata.
Jag slutade lyssna när han sa ”det är ingen bindvävsknuta”. För då visste jag redan. Det kändes som en explosion i mig. Jag kunde nästan höra den. Sen frös jag till is.
Jag fick ur mig ett ”okej?” och såg honom i ögonen.
Han förklarar att man har gått igenom provsvaren, och man har hittat cancerceller i både bröstet och armhålan.

Du har bröstcancer.

Medan han förklarade vad som skulle hända och allt vad det innebar minns jag att jag tänkte ”Okej Amanda, det här tar du ju bra. Undrar om läkaren är van vid det, eller om folk brukar gråta hysteriskt. Jag tar ju det här helt okej.”

Det verkade dock inte läkaren tycka då han gick och hämtade en sköterska som tog mig till ett annat rum.
Hon frågade om jag hade förstått vad han hade berättat för mig. Jag svarade att jag hade bröstcancer.
Då började hon prata om stöd och ge mig massa telefonnummer. Fick ett glas vatten, sen sa jag att jag ville vara ensam och ringa min mamma. Jag satt där och ringde till min familj.
Som ni säkert förstår blev det en stor chock och förtvivlan hos alla.
Jag gick igenom alla faser tusen gånger om, men mest var det förnekelsen. Det kändes inte verkligt. Jag kände ju mig inte sjuk. Händer verkligen detta mig?
Vad händer med barnen? Hur ska jag berätta för dom?
Och den värsta frågan av de alla – varför? Varför jag? Har jag bidragit till detta? För att jag har rökt? Ätit fel mat? Använt deodorant? Jag har ju inte cancer i släkten. Varför jag? Varför satte cellerna igång att delas okontrollerat?
Det är väldigt provocerande att inte kunna få ett svar på just den frågan. Jag har så svårt att acceptera att det bara skulle handla om otur.
Blev rädd för all mat. Vågade inte använda deodorant för att det kändes som att jag matade tumören med det.

Första behandlingen
Den första hemska behandlingen av många…

På mötet med onkologen på Radiumhemmet fick jag veta att jag har en typ som kallas trippelnegativ bröstcancer. Aggressiv, icke hormonkänslig och svårbehandlad om den sprider sig. Den var väldigt aktiv och snabbväxande med 90% aktiva cancerceller i båda tumörerna. Därför var det inte så konstigt att jag upplevde det som att knölen kom från en dag till en annan. Den växte fort.

Blodbrist. Inte så kaxig
Man är inte kaxig med neutropeni vill jag lova.

I skrivande stund har jag fått tre behandlingar med två sorters cellgifter. Den senaste ökade dom dosen rejält, vilket min kropp inte godtog. Blev inlagd på avdelning p51 med blodbrist och neutropeni. Hade varken röda eller vita blodkroppar. Fick två påsar blod, vilket hjälpte enormt mycket, men i övrigt mådde jag riktigt jäkla apa. Den veckan toppar i kategorin värsta i mitt liv.

Rent känslomässigt känner jag mig inte så sentimental just nu, jag är inställd på överlevnad. Jag sörjer inte över håret längre. Jag sörjer inte över något. Det oroar mig lite att jag är så känslokallt inställd till allting som händer just nu, för det känns som att det kan slå tillbaka senare.
Min resa har bara börjat, har lång väg kvar, men jag har blicken fäst framåt.

Jag ska klara detta. Har för mycket levnadsglädje för att ge upp.

Avslutar detta inlägg med det enda vettiga man kan säga om detta: Fuck cancer.

Skallig men vacker


Tack Amanda för att du delade med dig. Det är starkt. Du är stark. ❤ /Hanna
Annons

6 reaktioner till “Amandas historia”

 1. Först och främst, lycka till med kämpande, och ta hand om er!
  Ta vara på allt, framförallt tiden.

  Min mamma har fått TNBC med spridning till lymfkörtlar i april 2019, välutvecklat 6,5cm knöl i bröstet fram till 10 juli 2019 som tidigt i april var som en 0,75 cigarett i diameter. 4-5mm? Jag röker inte och vet inte exakt. Allt såg bra ut på papper dvs. alla prover som har tagits på henne varannan vecka fram till 4 januari 2021 pga. bröstet kontroll, och 5 januari ett annat besked om att hon troligtvis har fått återfall, den här gången TNBC i lever och gallgångarna, spridning från bröstet. Första symptom sent i november, 25-30:e, lite ont i magen bara, varje dag. Så var fallet. Därefter gick allt för fort och varje dag såg man att hennes tillstånd blir värre och värre. Gick upp i vikt 20kg på en månad gjorde hon också, trots att hon knappt ätit något, mestadels drack lite vatten. Maten orsakade ännu mer smärta. Tillslut inte ens morfin hjälpte med att lindra smärtorna, som hon har fått några gånger om dagen, eller när hon velat det. För att lindra så mycket det bara går och att hon ska få gå bort på det sättet. Känns som en mardröm jag vill vakna ifrån men är fast i. Hon avled 22 februari. Firade hennes 50 års dag på sjukhuset med biopsi i magen och lever, 3 stick, som bara den kändes som ett helvete, sa hon då. Så mycket smärta TNBC i lever orsakade och hon behövde gå igenom de sista veckorna att hon orkade inte kämpa och leva mer, och gett upp. En tidigare hur lycklig kvinna som helst, inga andra allvarligare sjukdomar, så livfull, älskade livet, och oss =(. Innan hon lämnade oss sa hon att bortopererad bröst och delvis lymfkörtlar och alla de behandlingar och smärtan hon har gått igenom pga. det är bara en liten huvudvärk gentemot TNBC spridningen i lever. En smärta som hon sa att hon hade aldrig i livet inte ens en djävul önskat att gå igenom, och att inte ens hennes värsta fiende förtjänar det här, trots att hon hade inga. Jag såg på allt detta. Bara lidande såg jag. Livet är skit och orättvist =( Mitt hjärta lider och skriker. Hoppas att snart är jag på tur och vi enas där borta någonstans. Orkar inte med livet med tanken hur jävla jobbigt det är och kan vara och hur mycket lidande hon har gått igenom, och viss folk gnäller för att toalettpapper på ICA tog slut.

  Gilla

 2. Läser din berättelse om ditt krig. Min dotter har ikväll fått samma diagnos som du. trippelnegativ bröstcancer. Stort Lycka till.

  Gillad av 1 person

  1. Usch vad tråkigt, jag beklagar verkligen! Stort lycka till till din dotter! Vill hon prata så finns jag på Instagram amandathelins❤

   Gillad av 1 person

 3. Jag är så jävla glad över att du orkar skriva!!!
  Du är grym!!!!!!!! Det kallar jag kämpe om något bara det!
  Du och dina barn finns i mina tankar och mitt hjärta hela tiden och jag ber till, ja alla gudar som finns, att du ska klara det här du också ❤️❤️❤️
  Min förhoppningsvis tuffaste period i livet är slut och jag vet exakt vad du går igenom, alla ord du skriver är som tagna från min verklighet för ett år sedan.
  Härda ut den där jävla behandlingen, se till att besegra den där jävla skiten!!!!!!!
  Jag ser oss, sitta å dricka en kopp te om några år och se på varandra och säga: ”shit, fan vi klarade det, vi fucking klarade det!”
  Amanda, jag vet att dagarna går upp och ner i en bergochdalbana, och du ska veta att jag finns här vilken tid på dygnet som helst ❤️❤️❤️❤️❤️
  Tveka aldrig ❤️

  Gillad av 1 person

 4. Tuff , stark & jobbig berättelse direkt från verkliga livet. Till en början tror man att man är i en fruktansvärd mardröm tills man inser att det är ens liv. Vad lite man vet om framtiden. Men du är grym och sjukt stark som tar dig igenom det här dag för dag! Fantastisk inställning och och mycket vilja kommer man långt på! Sedan så går cancerforskning och medicinering raskt framåt varje dag. Fortsätt med tro på framtiden och rör dig med positiva tankar så kommer du klara det här❤️.
  Styrkekramar Tessan

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s