Kontroller av leder, muskler och nerver

Dom pratade om ”IT-detox” på TV4 igår morse. ”Låter vettigt”, tänkte jag. ”Men å andra sidan har jag ju inga sådana problem.”

20180521_185824678952926.jpg
Det är skönt att åka tåg.

Några timmar senare sitter jag på SJ snabbtåg på väg till Örnsköldsvik, uppgiven och frustrerad över att ha glömt nätverket till datorn hemma… Jag har funktionen i en liten usb-sticka numer sen nätverkskortet kastade in handduken, och den ligger såklart kvar i Stockholm. Förbaskat. Surfar aldrig runt utan att ha något mål, jag kollar Facebook sällan eftersom jag bara blir stressad av det. Mailen behöver jag däremot och i appen hänger den sig. Framförallt är bloggandet jobbigt. Mina värkande krumma händer och stela leder gör det jobbigt för mig att skriva på mobilen. På datorn klarar jag det en längre stund. Dessutom har jag ingen översikt på bloggappen och jag vet inte hur man

20180521_191648271158365.jpg
Klarade resan med en bra bok, glasögon och ögondroppar varierat med bloggappen.

justerar bilder och lite annat. Men äsch, spelar roll. ”Det e som det e” som min sambo ristade in i ett armband till mig. Lånar pappas dator en snabbis för att justera layout innan det är dags att åka vidare till Umeå för diverse kontroller. Inte mina för en gångs skull, utan min fars. Han har varit med mig under bra många tuffa år på sjukhuset. Det minsta jag kan göra (och vill göra) är att vara delaktig i hans.

Var hos fysioterapeuten Mari igår på förmiddagen, innan jag skulle till tåget. Hon är så rar och vi konstaterade att hon har hjälpt mig med mina problematiska GVH- drabbade händer och armar i 1,5 år nu. Tiden går så fort. Hon ger mig övningar för att träna upp styrkan i händer som då var så svaga att jag knappt fick upp ett lock. Hon luskade ut en förklaring till varför jag inte kan vinkla handlederna och hjälpte till att komma på hur jag ska kunna stretcha när bara krampar och gör ont. Sen har hon också skräddarsytt två handskenor i hårdplast till mig som jag kan sova med på nätterna för att tvinga händerna i vila. Tror att jag lagt upp foton på den tidigare? Jag har i alla fall nämnt det här några gånger.

Igår ville jag mest göra en utvärdering, för i ärlighetens namn förväntade jag mig ett bevis på försvagning. Har verkligen försökt träna händerna mycket och när man kämpar hårt trots att det värker och gör ont, men ändå bara går baklänges i förbättring, så känner man ju tillslut att man ger upp. Så det var med något modfällda steg som jag klev in på hennes lilla rum på Aleris Rehab i Liljeholmen.

40fd7a5bd44f8_1024x10242128783028.jpg
Jamar handdynamometer som mäter styrka.

Jag kan fortfarande inte av fri vilja räta på mina armar eller fingrar och jag kan inte vinkla handlederna uppåt. Men hon märkte att när hon som vanligt med gungande rörelser försiktigt stretchade ut lederna så tyckte hon att det kändes mjukare än tidigare! Men det bästa konstaterandet kom när vi mätte handstyrkan med den s.k. Jamar. Jag som trodde att jag blivit svagare har nått mitt nästbästa resultat på båda händerna någonsin! Jag är så glad och är nu ännu mer motiverad att fortsätta träna och stretcha. Ännu är jag inte riktigt uppe i det antal kilo som medelmängden av kvinnor i min ålder klarar. Jag har för mig att jag hade 23 på vänster och 25 på höger, däromkring i alla fall. Tydligen är 28,5 på vänster och 29,5 på höger det som är medelstyrkan.

När jag kommer tillbaka i augusti så ska jag sätta personbästa minsann!

Anledningen till att det är så viktigt för mig att återfå styrka och funktion i händerna är inte bara för att kunna sms:a och blogga utan den där molande värken. Jag vill också kunna börja jobba igen och det kan vara bra om jag kan använda händerna en längre stund innan jag får ont.

På samma plats som Mari jobbar på fick jag förra måndagen träffa en sjukgymnast. Jag har nämligen under en längre tid fått väldigt ont i knäna när jag gått långt eller joggat. Sen under förra söndagen när jag var ute så började det hugga i nacken. Det blev bara värre hela tiden och började stråla upp i huvudet och ner i svanken. Jag började genast gå hemåt. När jag var nästan hemma smärtade det i tinningarna och flimmrade framför ögonen. Tog både Alvedon, Ipren och den långtidsverkande morfintabletten. Helt galet! Fattar inte vad som hände. Något så överjävligt ont har jag faktiskt aldrig haft i nacken förut.

Sjukgymnasten var en ganska kort blond kvinna med en liten kula på magen som jag första gången inte riktigt vågade gratulera till men som jag andra gången förstod är en bebisugn. Första gången, i mars, kontrollerade hon mina nerver som hon tyckte fungerade fint. Sen undersökte hon mina leder och fick se hur pass mycket GVHd:n påverkar, men hon trodde ändå inte att det var problemet. Hon såg att jag gick lite konstigt och testade min benstyrka. Tydligen var jag mycket svagare på utsidan av benen än insidan vilket gjorde att knäna drogs inåt och felbelastades. Jag fick några övningar att göra samt en tillsägelse att försöka stretcha ut höfterna mer. Även där sitter en del GVHd så jag har lite för korta muskler i ljumskar och på framsida lår.

Jag har jobbat med det här på gymmet så nu på återbesöket kunde jag glatt berätta att jag känner av knäna mycket mindre nu! Däremot undrade jag såklart vad som hände i nacken.

För det första har jag svårt att dra bak axlarna ordentligt. En härlig kombination av att jag har GVHd i armhålorna som gör lederna hårda och strama, att jag är för svag i ryggen och att jag har för kort bröstmuskel. Träna rygg och stretcha bröst. Check.

downloadfile299060926.jpg
Trigger Point – Foam Roller

Men det var förmodligen inte hela anledningen. Hon tryckte och klämde medan jag jämrade mig och konstaterade att jag är väldigt ”kompakt” kring skuldror och nacke. Man får ju lätt knutor och annat när man spänner sig så det är säkert stressrelaterat, men hon sa att syrebristen senaste tiden kan spela in då man får mindre syre till musklerna och spänner sig.

För det rekommenderade hon att jag använder min foam roller som jag fick av mamma. Man ligger på den och rullar på olika sätt för att mjuka upp bindväven och få lite ryggmassage. Det är inte helt skönt när man håller på men väldigt effektivt! Hon ville visa mig olika övningar där i deras lilla gym. Hade väl varit helt okej om det inte vore för att jag hade en ganska kort klänning på mig. Hade ändå varit rätt okej om vi var ensamma där… Men en yngre kille stod och tränade och utanför glasväggen passerade det folk. ”Dra upp knäna så du ligger bekvämare” tyckte hon. Jag hade ingen lust att bjuda på en show av mitt heligaste så jag ljög om att jag låg bra som jag gjorde med benen i kors och platt på golvet. Det blev lite knöligt att hålla kjolen nere under träningen och medan jag obekvämt längtade efter att bli klar så svor jag tyst för mig själv över att ha valt klänning just idag…

Nu är klockan mycket och jag ska upp tidigt. Bjuder på ett foto som jag tog vid midnatt. Jag stod mitt på pappas tomt och njöt av lugnet och tystnaden i den svala sommarkvällen. Bara svanarnas sång hördes nere på fjärden (till vänster utanför bilden) och halvmånen lyste upp grannens tomt. Det är frid det.

God natt!

20180521_235100532999924.jpg

4 reaktioner till “Kontroller av leder, muskler och nerver”

  1. Var själv på hematologen idag för min femte vaccination och tjejen som gav mig sprutan frågade hur det var med dig, vilket minne och koll dom har.

    Gilla

  2. Lite positiva resultat hos dig i alla fall 😍 Njut nu den korta tid i övik och krama om pappa. ❣️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s