Ska vi snacka lite jobb?

Åter söndag. En dag med ångest för många då det innebär sista timmarna innan ny arbetsvecka. Jag har haft turen att slippa känna så. Den arbetsplats jag har trivs jag på och har aldrig känt någon måndagsvånda, även innan jag blev sjukskriven. För mig innebär söndagen nya tag. Planering inför kommande vecka, nystart, återhämtning. En mysdag. 

Men jag vill passa på denna söndag att prata mer om just jobb, för det råkar vara den näst vanligaste ångesten på dödsbädden. Närmare bestämt:

Bronnie Ware:
”Detta kom från alla manliga patienter som jag tog hand om. De gick miste om sina barns ungdom och sin partners sällskap. Kvinnor beklagade sig också över det här, men eftersom de flesta var från en äldre generation så hade många av de kvinnliga patienterna inte varit familjeförsörjare. Alla de män jag vårdade ångrade djupt att de spenderat en så stor del av sitt liv i jobbets ekorrhjul..
Genom att förenkla din livsstil och göra medvetna val på vägen så är det möjligt att klara sig på en lägre inkomst än du tror. Genom att skapa mer utrymme i ditt liv så blir du gladare och mer öppen för nya möjligheter, sådana som är bättre anpassade till din nya livsstil.”
Visst är det lite ironiskt när man tänker på hur mycket vi offrar för karriären och pengarna? Jag menar – vem bryr sig i slutändan? När du står där vid livets slutskede så tänker du knappast ”vilken tur att jag prioriterade bort resor, familj och vänner för att bli en höjdare på marknaden och rik!” Jag menar… vad ska du med pengar till om du inte spenderar dom på kul saker, så som att ta semester och se världen? Och utan vänner, hur kul är helgerna egentligen? Vårda kontakterna.

Vi ägnar i snitt 8 timmar om dagen på vår arbetsplats. Många mer än så tyvärr då man jobbar över eller tar med arbetet hem. 
Det är 40 timmar/vecka. 
160 timmar/månad…
Kvar på månaden blir 560 timmar, varav du förhoppningsvis sover 210 av dom (om du lyckas få i 7 timmar/natt). Det ger dig 350 timmar/månad i fri tid. Hur vårdar du dom timmarna? Spenderar du tiden med att tänka på jobbet eller planera inför arbetsveckan, eller njuter du i gott sällskap och gör roliga saker?

Om vi ser på en vardag så jobbar du kanske 8 timmar och har turen att få sova i 8 timmar. Kvar blir 8 timmar ledig tid. Du spenderar alltså lika lång tid på din arbetsplats som du gör vaken utanför jobbet. Se till att göra det bästa av tiden även under dygnet då du inte är ”fri”. Små korta pauser då och då gör underverk för sinnet. Njut av en kopp te vid skrivbordet. Fika med kollegorna. Socialisera dig och glöm inte bort att släppa blicken från datorn emellanåt. Varför inte ta en lunchpromenad och få lite frisk luft? Hur viktigt jobbet än är så är hälsan viktigare.

Se till att du har hobbys och fritidsaktiviteter som inte alls har med ditt karriärval att göra. Finn ditt andra jag. Identifiera dig inte med ditt yrke. Det är vanskligt eftersom marknaden är instabil och ständigt rörlig. Plötsligt en dag kanske du står där utan jobb, blir tvungen att byta riktning eller blir heltidssjukskriven… vem är du då?

Att ha ett jobb och en inkomst är ett måste som vi inte kommer i från, men man kan se till att göra det bästa av det och inte låta det blir ett ångestmoment som vi ska behöva beklaga på dödsbädden. Och unna dig själv ledighet! Liten och stor.

Känner du igen dig? Bara du kan ändra din situation.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s