Mina stackars ögon… Och uppföljning av den höga febern

Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Jag blir nästan lite orolig för att folk ska tro att jag hittar på åkommor. För att få medlidande. För att komma undan åtaganden och måsten. För att ha något att skriva om. Men du tror mig väl? Ibland vaknar jag på mornarna och tänker ”är det så, hittar jag på?”. Men det här senaste är svårt att förbise. För det är just precis att se som är problemet.

Jag har varit astigmatisk i över 3 år och burit glasögon när jag suttit framför datorn. För ett tag sedan, exakt hur många veckor vet jag inte för mitt tidsperspektiv är värdelöst, så märkte jag att synen blev allt sämre.Jag behövde ha glasögon även när jag inte satt framför datorn. Faktum är att jag hade dom på mig nästan hela tiden när jag var hemma, bara för att vila ögonen lite. Sedan blev det ganska snabbt sämre. Jag kunde inte se texten på tv:n,, även med glasögonen på. Jag fick ont i huvudet av de rörliga bilderna. Jag fick snart ont i huvudet hela tiden. Jag var yr dagligen. Jag hade som ett tryck bakom vänster öga. Till slut tänkte jag ”fasiken, astigmatismen är verkligen mycket värre nu, jag måste fixa nya glasögon”. Så jag besökte optikerna. Det jag fick höra var
– Du har mycket riktigt kraftig astigmatism på höger öga. Men ditt vänstra svarar inte… Dina reflexer fungerar inte där. Du bör verkligen kontakta ögonkliniken och kolla upp det.
Jag blev helt ställd. Det här var jag ju inte alls beredd på… Jag ville bara ha nya glasögon. Nu for ju en massa tankar genom huvudet. Men en som fastnade och snurrade var ”det är en tumör…. Som du kanske minns förlorade jag en fin vän och krigare för 2,5 år sen som hade just en tumör bakom ögat. Hennes var extremt ovanlig och chansen att det här skulle vara samma sak var nästintill obefintlig. Ändå kan man aldrig säga aldrig och oron for genom kroppen.

Optikern rådde mig att snarast uppsöka en specialist och skickade hem mig utan att ta betalt för undersökningen- Jag ringde till hematologen för att rådfråga. Jag vet ju att gråstarr är en vanlig komplikation och har varit orolig för det hela tiden. Det är inget farligt, man blir inte blind, men det är hemskt jobbigt. Framförallt är jag väldigt känslig när det gäller ögonen. Mycket klarar jag av, men när det gäller ögonen får jag panik. Jag har ju dessutom ganska ont, haft ett tryck bakom ögonen ett tag nu.

Jag åkte till akuten på St Erik Ögonsjukhus dagen därpå som har samarbete med hematologen i Huddinge, efter att ha rådfrågat ALLO- sköterskorna. Med en stilla önskan om att det inte skulle vara gråstarr, eller något ännu värre, väntade jag där i 4 timmar på ett svar. Två undersökningar senare förklarade ögonläkaren att jag mycket riktigt har gråstarr… Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Två tankar med tillhörande känslor for förbi.
Fan, vilket tur att det inte var en tumör!!” – lycka, tacksamhet, glädje.
Fan, jag har gråstarr!!” – besvikelse, rädsla, bitterhet.
Hela min vänstra pupill är täckt av denna katarakt, vilket förklarar min ljuskänslighet, att jag ser som i dimma och att alla ansikten flyter ihop till en smet (med detta sagt, snälla ha överseende med att jag inte känner igen ansikten längre, framförallt inte på avstånd!).

Mitt sjuka jobbiga vänstra öga


Hon berättade det jag redan vet utifrån min mammas egen erfarenhet. Man opererar det lätt i vaket tillstånd under ca 15 min med ultraljudsteknik. Den gamla linsen opereras bort och det sätts in en ny. Fantastiskt vad man kan göra!
Nej tack, sa jag utan att tveka. Jag har varit med om SÅ mycket. Och jag har mer på gång under hösten som känns riktigt jobbigt. Ska jag behöva ytterligare en sak att lägga till högen?! Dessutom något jag tycker känns så himla jobbigt. Jag gjorde undersökningen med elstötar i armen och nålar in i musklerna. Men här säger jag nej. Det räcker nu. Bägaren har runnit över igen.
Hon sa att man inte behöver operera om man inte vill. Gråstarr blir man inte blind av. Men att ha det så här är inte ett alternativ såklart. Med en svår astigmatism på ena ögat, som ger huvudvärk, yrsel och illamående, PLUS gråstarr på det andra ögat som också ger huvudvärk men som även gör det svårt för mig att skriva, läsa och se ansikten ordentligt (möter du mig på gatan just nu så kommer du antagligen se mig stirra ner när jag går, att passera människor på stan som bara är suddiga och dubbla är för påfrestande för ögonen) och som tvingar mig till att ha mörka solglasögon på grund av ljuskänslighet – ja, allt det här gör det såklart omöjligt för mig att ha det så här. Så jag fick godkänt för en andra bedömning hos kirurgin. Kanske kanske kan jag få en operation under lätt narkos. Jag blir kallad någon gång under sommaren. Accepterar dom det så blir det av ca 4 veckor efter. Så dessvärre riskerar jag att få ha så här hela sommaren, men vet jag att det kommer åtgärdas så kan jag väl bita ihop ett tag till. Med allt vad som försiggår så känns en suddig syn inte som det man vill lägga mest energi på.

Hur som helst, lite uppföljning av veckan som inleddes med hög feber och antibiotikan Amoxicillin:
Jag mådde lite bättre redan under tisdagen. I onsdags var jag feberfri och gick till jobbet. Snorig och matt, annars mådde jag bra. På torsdagen släppte snuvan men jag var fortfarande matt. Lyckades ändå jobba intensivt (är under upplärning) och dessutom springa på kvällen med löpargruppen. Tungt som fasen med ben av bly men skönt att börja komma igång igen. Igår kände jag mig helt okej igen.

Bakterieodlingarna visade att jag inte hade någon av de vanliga influensa A eller B (mer info längst ner, känner du igen det?) eller MRSA– bakterier. Skönt det. Men vad var det då?! Ingen aning. Vet bara att flera på mitt jobb insjuknade samma helg som jag i hög feber och problem med luftvägarna… ”Epidemin på Tillväxtverket”. Ibland är det tur att jag är lite känslig och med få antikroppar mot lunginflammation så att jag får antibiotika utskrivet direkt. Jag var piggare dag 2. Min chef var inte tillbaka förrän dag 4.

Stay healthy!

Här var en syn som roade mig idag! Lakrits har doppat hela
huvudet i höet. Precis innan fotot har han försökt skaka av sig
det, men ändå var det så här mycket kvar. Kort senare började
han nysa. Killen vet hur han ska få mig att le!

SYMTOM

Symtom vid influensa A och B:
 • Hög feber
 • Huvudvärk
 • Muskelsmärtor
 • Torrhosta
 • Smärtor bakom bröstbenet
 • Uttalad sjukdomskänsla
 • Rinnande klar snuva
 • Rodnad i ögonvitan (konjunktivit)
Inkubationstid 1-4 dagar.
Sjukdomstiden är oftast 7-10 dagar, varav feber 3-5 dagar.

Tiden för smittsamhet varierar. Smittsamheten är störst de första dagarna. Så länge en patient har feber som bedöms bero på influensa och inte sekundära komplikationer kan smittrisk finnas.

Komplikationer 

 • Bihåleinflammation, öroninflammation
   
 • Lunginflammation
  Debuterar ofta efter flera dagars influensasjukdom. Antibiotika som har effekt mot både pneumokocker och stafylokocker rekommenderas hos svårt sjuka patienter med lunginflammation i samband med influensa.
   
 • Influensapneumonit
  Debuterar ofta tidigt i sjukdomsförloppet. Ger problem med syresättning av blodet.

(Källa: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=464)

Annons

En tanke på “Mina stackars ögon… Och uppföljning av den höga febern”

 1. Intressant att det blir ett utbrott av influensaliknande sjukdom på en arbetsplats så här mitt i sommaren – det är kanske inte så vanligt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s