Hey, betalar du möjligtvis skatt? Läs det här!

God eftermiddag medmänniska,

jag har roat mig den här morgonen med att dosera veckans mediciner. Ja, alltså, det var ju förstås inte det som var det nöjsamma, utan det som jag fick för mig att göra efteråt av renaste nyfikenhet.

Har jag förresten berättat att jag i veckan fick en extra dosett av min mamma då jag inte längre får plats med mina doser i den andra även om jag sprider ut det under en dag? Obehagligt värre.

Nedan här är alltså min veckodos för kommande 7 dagar. Ja, inte hela då, vissa mediciner är i flytande form som jag har i medicinskåpet eftersom det blir lite kladdigt att hälla upp dom i dosetten, men annars är det de flesta. Du har kanske sett liknande bild i annat inlägg, jag gillar ju att chockera.

Nästa vecka kommer troligtvis se annorlunda ut, då ökar vi några mediciner och lägger till en annan. (Var tusan ska jag he dom tabletterna?!… I fickan?)

Vecka 5

Som många vet har jag inte bara en förkärlek för det skrivna ordet, jag går även i gång på siffror och statistik. (Sexigt va?…). Jag blev nyfiken… Vad kostar mitt liv just nu? Vad kostar jag? Jag satte i gång att räkna. Vad kostar varje förpackning, hur många tabletter innehåller dom, hur många tar jag per dag… etc. Du fattar.

Summa summarum:

Jag kostar 6.436,22:- att hålla vid liv den kommande veckan.
Jag kommer i snitt att kosta lite över 45.053,54:- att hålla vid liv under februari.

Jag vågar inte ens höfta hur mycket jag kommer kosta i år… Vill inte uppröra någon i onödan.

För faktum är; det är både jag & Du som betalar.
Att jag måste göra det är en sak – både med skattepengar och lönen för de mediciner som inte täcks av högkostnadsskydd – jag vill ju gärna leva ett tag till så att säga. 

Men jag kan inte nog finns ord för att tacka dig. Du duktiga människa som jobbar & sliter och med en del av dessa pengar betalar bland annat för mina canceromkostnader… Du är fantastisk.

Jag förstår att det svider varje månad. Jag menar, vem vill se sina hårt förvärvade slantar gå upp i rök framför ögonen? För det är ju praktiskt det dom gör när man bara får en minuspost på papper en gång i månaden utan vidare förklaring. Det var därför det var så viktigt att skriva dessa rader nu. Jag vill att du ska veta vad en del av pengarna går till. Min och många andras överlevnad…

Så nästa gång lönespecifikationen dimper ner och du ser att staten snott pengar från dig, ge dig själv en klapp på axeln för att du räddar liv. Och be till alla gudar att du själv slipper dra nytta av skattepengarna på det sätt som jag har tvingats göra.

Tack för mig.

Annons

6 reaktioner till “Hey, betalar du möjligtvis skatt? Läs det här!”

 1. Haha! Ursäkta att jag skrattar men vad lustigt 🙂 Jag tänkte likadant tidigare. Var så bitter när mitt första lönebesked damp ner i brevlådan och kände mig berövad och lurad! Kort senare small det så det dånade om det och jag har aldrig gnällt sedan dess… Trist bara att det ska behöva hända något hemskt för att man ska öppna ögonen! Men jag hoppas att jag har hjälpt några på vägen att göra det ändå 🙂
  Hoppas att din rygg kan bli så återställd som det bara går. Jag ska streta på jag också! Man kan alltid välja hur man vill se på sin tillvaro och för det mesta tycker jag min ser fin ut.

  Kram

  Gilla

 2. Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg! Men jag beklagar att du har fått uppleva så mycket hemskheter och orättvisor.. Då förstår jag att du verkligen vet vad jag menar. Jag har många gånger funderat på USA, hur hade det gått om jag bott där? En cancerbehandling kostar flera hundra tusen. Kanske skulle man fixa en sådan om man belånade huset och sålde av alla saker (dock skulle det varit svårt för mig som singel och boende i hyresrätt…). Men hur gör man när man – som jag – får ett återfall? Jag skulle antagligen inte leva idag då.

  Håller helt med dig, sjuksköterskor får pinsamt dålig lön. En så otroligt viktig roll i samhället ska betalas stort! Dom sliter mer än vad de flesta chefer gör, som sitter på löjligt höga löner. Helt fel prioriterat.

  Nåväl. Jag ska klara det här med, om det så ska kräva allt jag har. Jag hoppas att du får hålla dig frisk och njuter av livet. Stort tack för att du tog dig tid att skriva.

  /Hanna

  Gilla

 3. Tack så mycket 🙂
  Ja det kändes väldigt viktigt att ta upp det här. Jag vet att min behandling har kostat enorma summor och jag hade inte varit vid liv i dag om jag inte hade bott i ett land som Sverige.
  Vi klagar på så mycket när det gäller vår välfärd, och ja, det finns så mycket kvar att förbättra, men man kan inte ta allt på en gång. Man måste fokusera på några få saker i taget. Nästa punkt på agendan hoppas jag blir psykvården då den är under all kritik…
  Men jag tycker ändå det är OTROLIGT viktigt att lyfta på huvudet och faktiskt se över vad vi får för pengarna 🙂

  Tack för att du engagerade dig!

  Många kramar

  Gilla

 4. Jag har löst mitt problem med att bli upprörd över att betala larvigt mycket i skatt med att gå och bryta ryggen och själv bli inlagd, så nu är jag rätt nöjd över att ha betalat skatt alla de där åren så det finns en sjukvård som kostar mig personligen 2350 i månaden när jag är inlagd, men fantastiskt mycket mer egentligen. 🙂
  Så, medicinera för fulla muggar och sikta segervisst på att vinna ditt personliga slag ännu en gång, och oroa dig inte för skatten. 🙂

  Gilla

 5. You made my day!! Har mycket sällan känt att jag betalar f mycket i skatt (tjänar antagligen för lite..) eftersom jag själv var svårt sjuk redan som 19-åring, min syster gick bort i cancer o min mamma bodde några år på ett demensboende m underbar personal…Har alltid känt mig tacksam över att bo i Sverige och skulle gärna betala mer i skatt om jag visste att det gick till sjukvården o då gärna högre lön till framförallt sköterskorna. Jag har fått bli snart 60, och hoppas innerligt att du orkar ta dig igenom även den här pärsen. // Iréne

  Gilla

 6. Vilket fint inlägg =)
  Jag är väldigt tacksam över att vi har högkostnadsskydd och mycket billig slutenvårds sjukvård i Sverige.
  Det är trist med människor som klagar över att sjuka bara kostar en massa pengar (deras pengar!) men de tänker nog inte på att sannolikheten är hög att de eller deras närstående någon gång kommer behöva avancerad sjukvård, av en eller annan anledning.

  Jag hoppas verkligen att de mesenkymala stromacellerna kommer att hjälpa dig! Vilken jävla skit den här gvhd:n är…
  Många kramar till dig ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s