Försämrad syn. Var ska det sluta?

Hej min vän,
hur mår du idag? Jag är piggare men har fortfarande en del att berätta om senaste tiden som gör att mitt batteri laddar ur snabbare än normalt.

Jag var ju på St Eriks ögonsjukhus för exakt en månad sedan då jag fick prova bandagelinser. Dom har strulat en hel del, varför vet jag inte då dom ska hjälpa – inte stjälpa. Problemet har varit att dom skaver och bråkar efter 2 dagar, fastän jag har haft månadslinser. Det är ju ett slöseri om något.

Försökte fokusera på jobbet och idag gick det bättre med bandagelinserna!

När jag kom tillbaka efter 3 veckor så kände jag dessutom att synen har förvärrats. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det förutom att det svider och jag får huvudvärk och måste kisa även med glasögonen på. Det pratades om att jag kanske kunde få lite skärpa på bandagelinserna men nu konstaterades det att skillnaden inte skulle hjälpa mycket. När synen testades på nytt så varierade den. Varannan blinkning blir den bättre och varannan blir det sämre. Bokstäverna pulserar framför mina ögon och det är ansträngande med längre texter. Jag får ganska jobbigt med meddelanden på mobilen då Messenger inte går att zooma (jag svarar när jag sitter vid en dator), inte heller WhatsApp (svarar när glasögonen är på och inte för trötta för att läsa). Sms fungerar att zooma in men vissa dagar är jag för trött i ögonen för att kunna läsa ändå och svara på längre sms även där. Att lederna i händerna bråkar lite hjälper ju inte.

Apropå dom så vet jag inte om jag berättade vad som sades under senaste besöket hos min rara fysioterapeut? Styrkan i händerna har sjunkit drastiskt och är nere på samma nivå som när jag kom dit för första gången för 2 år sedan. Hur mycket jag än kämpar med övningarna så känns det meningslöst ibland. Så är det att leva med GVHd som går i skov…

Jag påminner mig själv om att det är tillfälligt, men det som stör mig är att jag inte vet hur länge det här ska pågå den här gången. Dessutom jobbar jag ju med att skriva. Jag bloggar, jag skriver i Haema var tredje månad, jag skriver just nu på ett nytt långt föredrag om min historia som jag ska hålla i morgon och inte minst så skriver jag dagligen på jobbet. Mina uppgifter består bland annat av att peta ihop kreativa jobbannonser som kräver fokus. Minsta stavfel eller konstig meningsbyggnad påverkar. Hur obetydligt det än låter så är jag en person som vill prestera och är detaljfokuserad. Nu tar mitt jobb längre tid än nödvändigt.


Nu hoppar vi tillbaka till besöket på St Eriks ögonsjukhus. Jag kom av mig lite igen.


Den kontaktlinsspecialist som jag besökte vet inte heller riktigt hur vi kan lösa det här på bästa sätt. Mitt största problem är ju att jag är stelopererad. På ena ögat ser jag bara tydligt på 40 cm och på det andra ser jag bara längre bort. Som grädde på moset (låter inte särskilt gott…) har jag mer astigmatism i ena ögat än det andra. Ögonen är med andra ord helt olika och det försvårar att få till linser som kan hjälpa mig att se. Sätter man i lite styrka så kommer astigmatismen ändå göra att jag behöver glasögon.

Det enda lilla positiva beskedet var att dom bökiga och kladdiga Ciklosporin- dropparna med jordnötsolja verkar ha hjälpt! Det innehåller immunhämmande som ska behandla GVHd lokalt i ögonen. Nu verkar det som att det flesta sår och prickar som jag har haft på båda ögonen verkar ha minskat och nu bara kan hittas i nedre delen av ögonen. Med andra ord är det ”bara” där jag är torr och sårig nu!

Det är bara att gilla läget helt enkelt. Sen vet jag ju att jag har en begynnande efterstarr. Den ska normalt ta väldigt lång tid att utvecklas så pass att operation blir aktuell igen, men nu börjar jag undra om det verkligen kommer ta så lång tid. Kan det inte vara orsaken till att jag upplever synen sämre?.. Jag glömde fråga men ska göra det nästa gång.

Jag gick därifrån med en typ av endagslinser och dom har fungerat mycket bättre! Dailies Total total heter dom och dom är väldigt tunna och mjuka mot mina torra ögonen. Den andra sorten var förvisso också det. Så pass att jag tappade bort en av dom i höger öga! Vette tusan var den tog vägen men får anta att den har ramlat ut. Dom här är i alla fall lätta att plocka bort.

När jag sätter in dom efter att ha droppat ögat ordentligt med tårvätska så är det som att lägga en ljummen blöt handduk över en brännskada. Så lindrande och skönt!


Nu ska jag försöka fokusera på att skriva klart det där 70 minuter långa föredraget som jag måste maila i väg till ansvarig i kväll. Varför är jag ALLTID ute i sista stund?!

Må gott idag och gör minst en liten sak som du mår bra av!
Kramar från mig till dig

Annons

4 reaktioner till “Försämrad syn. Var ska det sluta?”

  1. På tal om efterstarr – jag var på S:t Erik igår och fick konstaterat kraftig efterstarr 4½ år efter starroperationen. Remiss är skickad, så jag hoppas på laserbehandling snart, för det är väldigt ansträngande att ena ögat är alldeles suddigt.
    Kram

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s