Graft Versus Host disease – vad är det egentligen?

Graft Versus Host disease 
Transplantation mot värd- sjukdom 

Här kommer utlovad information om den sjukdom jag och många andra har drabbats av efter en allogen stamcellstransplantation, det vill säga en transplantation genomförd med celler från en utomstående. 
Man kan även få en stamcellstranplantation med sina egna celler och kallas då en autonom stamcellstransplantation.Då finns ingen risk för en GVHd, anledningen till detta kommer du förstå om du fortsätter läsa.
Jag råkade först ut för en akut GVHd och har nu fått en kronisk. Det finns så många olika ställen i kroppen som kan drabbas och ungefär hälften av de som nämns redan har drabbat mig.
Jag har inte fotat min kroniska GVHd eftersom den är svår att fånga på bild. Jag hade, innan vi hittade en fungerande behandling, stora gropar i benen och hård spänd hud som främst syntes på att senorna spändes onaturligt när jag försökte räta ut lederna. Tack och lov är det mycket få tecken kvar.

Den akuta GVHd:n lyckades jag få några bilder på. Dom är väldigt osmickrande men en bra indikation på vad du som ska transplanteras bör hålla utkik efter.
I den vänstra spalten här på bloggen står det ”sök i den här bloggen”. Där kan du skriva in ”GVHd” och få upp de flesta av mina inlägg som gäller just det. 
Det finns även många bra vetenskapliga artiklar att läsa om man söker på Google. Kan vara intressanta för er läkarstuderande som jag vet har hamnat på min blogg! Det här är en komplikation som kan ställa till det otroligt mycket i en vardag som man försöker återfå efter cancer.
Men man ska också veta att ju mer GVHd man har, desto mindre risk för återfall. Så att bibehålla den så pass att man har en dräglig tillvaro är önskvärt!
GVHD
Många personer som genomgått en allogen stamcellstransplantation får en komplikation som kallas GVHD, Graft versus host disease. Det innebär att det nya immunförsvarets vita blodkroppar, som bildas av de transplanterade stamcellerna, uppfattar kroppen som främmande och angriper den. Man kan säga att transplantatet försöker stöta bort kroppen. Vid transplantation av andra organ, som till exempel hjärta eller njure försöker immunförsvaret i stället stöta bort det nya organet.

Det finns både en akut och en kronisk form av GVHD och svårighetsgraden varierar mycket mellan olika patienter.

Akut GVHD
Den akuta formen brukar komma inom tre månader efter transplantationen. De första symtomen är vanligen utslag i handflatorna, på fotsulorna eller i ansiktet. I svårare fall kommer utslagen på hela kroppen och då kan också levern påverkas. En del patienter kan få diarré. Sådan svår GVHD är en allvarlig sjukdom och ibland besvärlig att behandla. Patienterna får förebyggande behandling mot GVHD för att lindra reaktionen.
Kronisk GVHD
Den kroniska formen uppkommer oftast mer än tre månader efter transplantationen. Kronisk GVHD har oftast en mer begränsad utbredning med utslag i huden och torrhet i mun och slemhinnor. I svårare fall blir huden förhårdnad och dras samman. Då förekommer också inflammation i ögonen och torra slemhinnor i munnen, magen, tarmarna och slidan. Vid kronisk GVHD är immunförsvaret nedsatt på grund av både sjukdomen och att man måste behandlas med läkemedel som dämpar immunförsvaret. Därför ges i allmänhet förebyggande behandling mot infektioner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s